Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | eRaÄŤun eposlovanje.hr | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia
  Problem vožnje svemirom

autor: Herman POTOČNIK

prevoditelj: Marino FONOVIĆ

knjiga

str. 132, ilustr. u bojama, meki uvez

Labin Art Express, Labin 2000.

ISBN 953-99546-0-6      

 

Herman Potočnik je u svojoj knjizi “Problem vožnje svemirom” dao cjelovit pregled svih značajnijih ideja  i iskustava iz astronautike. Svemu tome dodao je mnogo svojih rješenja, ili u najmanju ruku stručno obrazloženih pretpostavki. Tako je stvorio ugledno djelo o kojem su potonji vodeći ljudi u oblasti astronautike govorili da im je služio kao udžbenik koji podstiče na rad.

Potočnik je svoju knjigu pisao popularno, iako u njoj ne nedostaje stručno produbljen i matematički obrazložen pristup. Tehnička rješenja koja nudi Noordung iznenađujuće su nova i originalna. Ona u cjelini znače pravi strateški nacrt za ljudski prodor u izvanzemaljski prostor. Počeo je s gravitacijskim problemima i raketnim pogonom kao rješenjima za svemirski motor. Nastavio je s problemima uzljetanja i spuštanja svemirske rakete, predložio je neka konkretna rješenja te naznačio pravce kasnijeg razvoja. U nastavku razmatrao je probleme čovjekovog boravka i korisnog rada u svemirskom prostoru. Posebno se zadržao na konstrukcijskim pitanjima umjetnog satelita i svemirske stanice. Dok je geostacionarni satelit nesporni Potočnikov izum, svemirske stanice se dosjetio prema nekim ranijim prijedlozima, ali do takvih pojedinosti i do tako zrelog stupnja da svi kasniji projekti u osnovi samo precrtavaju Potočnikov projekt. U posljednjem dijelu svoje knjige Potočnik je, istina, više načelno, pa ipak izvanredno vizionarski, pisao o mogućnostima ljudskog prodora u izvanzemaljski prostor, prema nebeskim tijelima, drugim planetima i dalje prema zvijezdama.

Mnogi autori smatraju da je uz ruskog fizičara Konstantina E. Ciolkovskog, američkog fizičara i eksperimentatora, prof. Roberta H. Goddarda te njemačkog teoretičara Hermanna Obertha, umirovljeni satnik austrijske vojske inž. Herman Potočnik najvažnija figura pionirskog doba astronautike.

Potočnikova vizionarska predviđanja u velikoj mjeri su se već ostvarila: geostacionarni satelit, raketoplan, svemirska stanica itd. Čovjek može živjeti i raditi u svemiru na način koji je predviđao Potočnik. Svemirsko kolo za stanovanje s umjetnom gravitacijom još čeka na realizaciju, a razni prijedlozi za njega veoma su slični Potočnikovom. Predstoje letovi dalje od Mjeseca, prema Marsu i drugim planetima. Spoj tehničke inovativnosti i vizionarstva osigurao je Potočniku stalno mjesto u svjetskoj povijesti astronautike. Herman Potočnik rođen je 22. prosinca 1892. godine u Puli.

75 godina nakon objavljivanja, Potočnikova knjiga prvi put je izašla na hrvatskom u izdanju Labin Art Expressa. Urednik i izdavač hrvatskog izdanja Noordungove knjige je Dean Zahtila, knjigu je preveo Marino Fonović, hrvatski astronom. Obnovu interesa za Noordunga valja najviše zahvaliti čuvenom slovenskom artistu Draganu Živadinovu, pokretaču “Neue Slowenishe Kunst” koji je napisao predgovor hrvatskom izdanju Potočnikove knjige.

 

Problem vožnje svemirom.pdf

Pročitajte članak M. Fonovića  - Prvi koraci do zvijezda objavljenom povodom izlaska hrvatskog prijevoda Potočnikove knjige.

e-mail

eRaÄŤuni eposlovanje.hr | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia